Az otthoni alakformálás sokak számára lehet praktikus megoldás, hiszen kényelmes, pénz- és időtakarékos. Saját tempónkban és saját időbeosztásunk szerint végezhetjük a gyakorlatokat otthonunkban, anélkül, hogy egy nem megszokott környezetben kellene más emberekkel együtt edzenünk.

Azonban az otthoni alakformálás esetén előfordulhat a rendszertelenség, ami miatt csökkenhet az edzések száma, illetve korlátozottabbak a sporteszközök is, mint egy edzőteremben. Ha nem megfelelően, edző nélkül végezzük a gyakorlatokat, nagyobb az esélye a sérülésnek, emellett, ha egyedül edzünk támogatás nélkül, hamarabb motiválatlanná válhatunk. 

Az otthoni alakformálás esetén is találkozhatunk tévhitekkel, összegyüjtöttük a három leggyakoribbat.

A saját testsúlyos edzés nem hatékony

Sajnos sokszor lehet hallani, hogy csak kardióval vagy súlyok emelésével lehet alakot formálni, hogy a saját testsúlyos edzésekkel nem lehet olyan hatékony eredményeket elérni. Ez azonban nem igaz, ha olyan edzésgyakorlatokat végzünk, amelyek változatosak, és nem csak egy-egy testrészre fókuszálunk. Ma már rengeteg olyan edzéstervet és videót találhatunk, amelyek funkcionális gyakorlatokból épülnek fel, így az egész testet megmozgatva zsírt is égetnek és az izmokat is fejlesztik. 

Bizonyíték a saját testsúlyós edzések hatékonyságára a járványhelyzet, hiszen ebben az időszakban a legtöbben otthonról, súlyzók és más eszközök nélkül is remek formában tartják magukat.

Minden nap ugyanabban az időben kell edzeni, ugyanolyan intenzitással

Az otthoni alakformálás során segíthet egy rutin, hogy legyen egy rendszeressége az edzéseknek, azonban ennek nem kell órára és percre pontosnak lennie, hiszen nem függ tőle az alakformálás hatékonysága. Az otthoni alakformálás egyik nagy előnye is, hogy akkor végezzük a mozgást, amikor szeretnénk és van rá időnk, így ha hétköznap esténként, hétvégén pedig reggel van időnk mozogni, nem befolyásoljuk az edzések és az alakformálás hatékonyságát. 

Az edzések intenzitásának sem kell és nem is szabad ugyanolyannak lennie, hiszen az izmoknak szüksége van a regenerációra, amely általában 24-48 óra. Ezért érdemes a magas intenzitású edzéseket olyan napokra időzíteni, amikor nincs olyan sok dolgunk vagy nem olyan fárasztó, leterhelő egy nap és a nehezebb, sűrűbb napokra, amikor amúgy is fáradtak lennénk, egy lazább, könnyedebb edzést tervezni. Így elkerülhetőek az izomgyulladások és kisebb az esélye a sérüléseknek is, illetve a motiváció elvesztésének is.

A bemelegítés és a nyújtás nem szükséges

Sokan hiszik azt, hogy ha otthon edzünk, akkor a bemelegítés és a nyújtás nem annyira szükséges, hiszen ezek az edzések úgysem olyan nagy intenzitásúak vagy hosszúak, mint az edzőtermi vagy futó edzések. Ez azonban nem igaz, mivel saját magunknak alakíthatjuk, hogy egy edzés milyen intenzitású otthon is, így ajánlott a bemelegítés és a nyújtás is. 

Továbbá, az edzés előtti alapos bemelegítés és a mozgást követő nyújtás remek hatással van az izmokra, segíti a regenerációt és megelőzi az izom sérüléseket is.

Ha több információt szeretnél kapni az alakformálásról, olvasd el a témához kapcsolódó bejegyzésünket, vagy kérd szakembereink segítségét, akik örömmel segítenek bármilyen kérdésben!