A narancsbőr vagy cellulit talán az egyik legnehezebben megszüntethető bőrprobléma, ugyanakkor az egyik leggyakoribb is. Általában a nők 80-85%-a találkozik vele valamely testrészén élete során. A fenék és a comb mellett nagyon gyakori, hogy a felkaron is megjelenik. Ebben a bejegyzésben a karon előforduló narancsbőr kialakulásának okait, veszélyeit és eltüntetési módszereit mutatjuk be.

Mi a narancsbőr?

A narancsbőr akkor alakul ki, amikor a bőr alatti mély zsírszövetekben felhalmozódik a szervezetünk által fel nem használt cukor, ami lelassítja a vérkeringést, mely által a zsírszövetek megduzzadnak, így a bőr felszíne egyenetlenné válik és kialakul a narancsra emlékeztető bőrfelszín. 

A narancsbőrt bőrünk csökkent keringése, a lelassult anyagcsere és a bomlástermékek felhalmozódása okozza. Összetömörülnek a leírt módon megnövekedett sejtek, majd egyenetlenül egymásra rakódva hozzák létre a görönygyös bőrfelszínt. Tehát a cellulit egy zsír-anyagcserezavar eredménye, aminek velejárója a lelassult vérkeringés, a pangó nyirok, a bomlástermékek felhalmozódása az irhában és a bőraljában. Az érintett szövetek ebben az állapotukban tápanyag- és oxigénhiányban szenvednek.

Miért alakul ki a narancsbőr?

A cellulit a test bármely területén megjelenhet, függetlenül kortól, súlytól vagy nemtől. Azonban általában a test azon részén alakul ki, ahol a természetes zsírszövetek nagyobb mennyiségben megtalálhatók, ilyen például a comb, a has vagy a kar. 

A kar esetében, a felkaron lévő szövetek környékén keletkezik. Minél mélyebb és több zsírszövet található meg a karon, annál nagyobb az esélye, hogy narancsbőr alakul ki. 

A keletkezés okai emberenként eltérőek.

A narancsbőr felkari kialakulásának okai a következők lehetnek:

 1. A rendszertelen táplálkozás, magas zsír- és kalóriabevitel 
 2. A testmozgás hiánya
 3. A túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás
 4. A stressz 
 5. A nők általában hajlamosabbak a narancsbőrre, mint a férfiak, hormonális okok miatt
 6. Ha a családban jellemző probléma a narancsbőr, akkor genetikai tényező is lehet
 7. Magas ösztrogénszint
 8. Súlyingadozás miatt megemelkedett zsírszövetmennyiség
 9. A korral járó kollagénveszteség
 10. Gyenge vér-és nyirokkeringés
 11. Esetenként gyógyszerek, fogamzásgátló szedése is hozzájárulhat a narancsbőr kialakulásához

Miért veszélyes?

A kevés mozgás vagy a túlsúly elégtelen nyirok-és vérkeringést okoz, ami miatt károsul a sejtek oxigén- és tápanyagellátása. Ezáltal a szervezetünkbe bevitt salakanyagok lerakódnak a sejtek között és a szövetekekben felgyülemlik a nyirokfolyadék, a zsírsejtek pedig megnőnek, romlik a bőr egészsége.

Ülő munkavégzés és egészségtelen táplálkozás esetén kifejezetten magas az esélye a cellulit kialakulásának, a túlsúly vagy elhízás mellett, amely szintén egészségügyi problémákkal jár.

Hogyan lehet eltüntetni?

A kialakulási okok és a veszélyek mellett, amelyeket a narancsbőr magával hordoz, szót ejtünk az eltüntetési módszerekről is.

Habár teljesen eltüntetni nem mindig lehet, nagyon sok olyan praktika létezik, amivel csökkentheted a cellulit láthatóságát karjaidon vagy bármely testrészeden. Ezek közé tartoznak egyes változtatások az életmódban és táplálkozásban, valamint gyógyszerek és bőrgyógyászati kezelések.

Tippek a narancsbőr eltüntetésére

Otthoni/házi technikák

N

Mozgás

A mozgás, különböző gyakorlatok végzése az egyik legjobb módszer a narancsbőr csökkentésére, mivel mozgás közben a zsírsejtek összezsugorodnak, míg az izomzat növekszik, ami a bőrt feszesebbé teszi. A felkar esetében a fekvőtámasz vagy bicepszgyakorlatok is hatékonyak lehetnek.

N

Kávé helyett víz

A túlzott kávéfogyasztás dehidratálja a bőrt, ami miatt a narancsbőr sokkal láthatóbbá válik. A napi 2-3 kávé helyett válaszd inkább a napi 2-3 liter vizet, amely minden téren hozzájárul a bőröd egészségéhez.

N

Egészségesebb táplálkozás

A gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható antioxidánsok és tápanyagok, illetve a bennük lévő víz hozzájárul a bőr állapotának javításához.

N

Masszázs

Egy professzionális masszázs nagymértékben elősegíti a bőr rugalmasságának és a nyirokkeringés javulását.

Bőrgyógyászati kezelések

A házi praktikák esetében akár hónapok is eltelhetnek, mire változást tapasztalsz a bőrödön és mindenkinek más-más módszer hatásosabb a narancsbőr ellen. 

Ha már mindent kipróbáltál és nem vagy elégedett a változással, érdemes megfontolni egy szakember segítségét, aki személyre szabott kezelést ajánl számodra.

A házi módszerek és az egészséges életmód mellett elengedhetetlen a mélyreható gépi kezelés a tökéletes végeredményért. Tekintsd meg szolgáltatásainkat!