Az év elején sokan határozzuk el, hogy életmódváltásba és alakformálásba kezdünk, akár újévi fogadalomként, akár azért hogy jobban érezzük magunkat a testünkben, vagy mert azt tűztük ki célul, hogy nyárra szeretnénk feszesebb, tónusosabb testalkatot.

Azonban az elhatározás könnyebb, mint ezt végig is csinálni hatékonyan és eredményesen: fontos, a tudatos tervezés és a motiváció megléte is. Segítségül, ebben a bejegyzésben összegyüjtöttünk néhány tippet, hogyan érdemes elkezdeni az alakformálást az év elején.

Tervezés és felmérés

Mint sok minden mást, az alakformálást is érdemes tervezéssel és felméréssel kezdeni, ami azt jelenti, hogy meghatározod az elérni kívánt célodat, és átgondolod, hogy ennek a megvalósítására milyen lehetőségeid vannak, illetve, hogy melyek azok a nehézségek, amivel szembe kell majd nézned. 

Jelen esetben át kell gondolnod, hogy a rendszeres testmozgást hol végzed, a lakásban van-e elég hely hozzá, vagy inkább a szabadban végeznéd az edzéseket. Fontos, megvizsgálni, hogy az étrendeden mennyit kell változtatnod, hiszen a hatékony alakformáláshoz elengedhetetlen a változatos és egészséges étrend. Azt is fontos tudni, hogy az alakformálás alapja a rendszeres testmozgás és az egészséges, fehérjedús étrend, aminek a kombinációja adja a az eredményességét, így, ha az egyiket nem veszed elég komolyan, nem biztos, hogy azt az eredményt éred el, amit szeretnél.

Hogyan kezdd el az új étrendet?

Ahhoz, hogy hatékony legyen az alakformálás folyamata, nem kell a megszokottnál kevesebbet enned, vagy csak salátákat és kalóriamentes ételeket fogyasztanod. A változatos és értékes tápanyagokban gazdag étrendnek pont az az előnye, hogy segíti az izmok építését és a zsírégető folyamatokat. A fehérjedús táplálkozás alatt nem azt értjük, hogy húst hússal kell fogyasztanod, hanem hogy a napi fehérjebevitel sovány húsokra korlátozódik, mint a halfélék, a csirke és a pulyka.

A fehérjebevitel mellett azonban a másik fontos tényező az antioxidánsokban gazdag étrend, amely segíti az izmok regenerációját, felgyorsítja a test zsírégető folyamatait, továbbá a gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható antioxidánsok méregtelenítő hatásúak, hozzájárulnak a salakanyagok kiürüléséhez a szervezetből és segítik az emésztést is. Egyes gyümölcsökben, például az ananászban található enzimek, csökkentik a narancsbőrt és a gyulladásokat is.

Tehát az egészséges és fehérjedús étrendhez nem kell más, mint arra figyelni, hogy meglegyen a napi antioxidáns és fehérjebevitel, amelyet egyszerűen lehet kombinálni, továbbá ügyelni kell arra is, hogy kerüljük a cukros és zsíros összetevőket és ételeket, amelyek csökkenthetik az alakformálás hatékonyságát.

Rendszeres testmozgás

A rendszeres, legalább heti háromszor végzett testmozgás elengedhetetlen része az eredményes alakformálásának. Ma már számtalan lehetőség közül választhatsz, hogy hogyan szeretnél testmozgást végezni, még akkor is, ha a jelenlegi helyzet miatt nincs lehetőség az edzőtermi edzésekre.

Végezhetsz saját testsúlyos edzést otthonodban vagy a szabadban, amelyhez semmire nincs szükséged csak saját testedre és egy kis helyre. Ilyen gyakorlatok lehetnek a guggolás, a plank, a felülés és a fekvőtámasz is. Rengeteg saját testsúlyos gyakorlatsor és videó elérhető, akár intenzív mozgást igénylő, akár lassabb, erősítő gyakorlatokat bemutatva. 

A saját testsúlyos edzés mellett az alakformáláshoz hatékony edzésforma a funkcionális tréning, amelynek lényege, hogy olyan feladatokat végzel, amelyek nemcsak egy izomcsoportra koncentrálódnak, hanem az egész testet átmozgatják. A funkcionális edzéssel az összes izomcsoportot egyidejűleg erősítjük, így belülről feszesíthetjük a bőrünket, megelőzve ezzel a narancsbőr kialakulását. Természetesen a funkcionális edzésre is találhatunk rengeteg saját testsúlyos gyakorlatot, ilyen például a guggolás vagy a négyütemű fekvőtámasz.

Az elegendő vízfogyasztás

Biztosan hallottad már, hogy a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás elengedhetetlen, az egészséges életmódhoz és a hatékony alakformáláshoz. Ez pedig nem véletlenül van így, mivel a víz szervezetünk egyik fő alkotórésze, ezért nagyon sok belső folyamat alapja is. Hozzájárul az emésztési és felszívódási folyamatokhoz, védi az immunrendszerünket a betegségek ellen, segíti az anyagcsere folyamatokat és növeli a koncentráció – és ellenállóképességünket is.

Továbbá hatásos a narancsbőr ellen is, mivel átmossa szöveteket, segíti a salakanyagok távozását,  hidratálja a bőrt, amely így kisimultabbá és teltebbé válik.

Ajánlott a napi 2-3 liter szénsavmentes vízfogyasztás, emellett a frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztása nagymértékben hozzájárul az egészséges életmódhoz, a bőr ápoltságához és feszességéhez, továbbá a testmozgás utáni izomregenerációhoz is.

A testmozgás és az egészséges étrend mellett, a feszes, ápolt és sima bőrhöz, elengedhetetlen a professzionális, kötőszöveti szinten ható alakformálás is. Tudj meg többet alakformáló kezeléseinkről vagy jelentkezz be hozzánk még ma!