A bőr feszességének csökkenése a kor előrehaladtával egy természetes folyamat. Azonban az, hogy bőrünk hogyan öregszik, és ezáltal hogyan válik egyre rugalmatlanabbá, függ a külső környezeti hatásoktól és az életmód sajátosságaitól is, mivel ezek hozzájárulhatnak a bőrfeszességet fenntartó folyamatok lelassulásához.

A bőr tartását adó kötőszövet megnyúlásának jeleit minden korcsoport megtapasztalja eltérő módokon. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, hogyan változik a bőr feszessége az idő előrehaladtával és mire kell figyelni, ha még tovább le akarjuk lassítani a bőr öregedésének folyamatát.

Fiatalon

A bőröregedés jelei akár már a 20-as években is megjelenhetnek, ezért fontos, hogy már fiatalon is hangsúlyt fektessünk a bőrfeszesség fenntartására. Fiatalabb korban a bőr rugalmasságának csökkenése leggyakrabban narancsbőrként jelentkezik, általában a combokon, fenéken. A narancsbőr egy nagyon gyakori bőrprobléma, szinte mindenki, nemtől függetlenül találkozik vele az élete során, ezért ma már nagyon sok technika és kezelés létezik a csökkentésére, kialakulásának megelőzésére. 

Fontos azonban, hogy a narancsbőr nem feltétlenül a bőröregedés jele: a súlytöbblet, a lerakódott salakanyagok, nyirokpangás is okozhatja. Különösen rostos cellulit esetén, amikor túl sok kollagént és elasztint tartalmaz a kötőszövet.

A narancsbőrt megelőzni könnyebb, mint eltüntetni. A narancsbőr elkerülhető az egészséges életmóddal, rendszeres testmozgással és az elegendő mennyiségű vízfogyasztással. Azonban, ha már kialakult, akkor rengeteg krém kapható ellene, de a leghatékonyabb ellenszer a mély, sejtszintű kezelés, amely hozzájárul a megelőzéshez és a narancsbőr csökkentéséhez is.

30-40 év körül

A kollagén és elasztin az, amely biztosítja a bőr rugalmasságát. Azonban ahogy idősebbek leszünk, a kötőszövetben csökken a mennyiségük, ennek következtében csökken a bőr feszessége és ráncok, barázdák keletkeznek a bőrön, legtöbbször az arcon, a szemek és a száj környékén. Az apróbb ráncok, barázdák leginkább a 30-40-es években jelennek meg. 

Ahogy a bőr feszessége csökken, úgy kezd egyre öregebbnek tűnni a bőr. Ezeknek a ráncoknak az enyhítésére kaphatóak bőrfeszesítő krémek,  amelyek kollagén- és elasztintartalmúak, de ezek csak felületi kezelésnek bizonyulnak. Fontos a megelőzés, a napfény általi károsodás kerülése, mert az UV sugarak nagyban hozzájárulnak a bőr öregedési folyamatához. 

A leghatékonyabb kezelés és megelőzési módszer, a mélyreható bőrgyógyászati kezelések alkalmazása, amelyek enyhítik a ráncok láthatóságát és feszesítik a bőrt.

40 év felett

40 év felett az öregedési folyamatok miatt a ráncok és barázdák egyre mélyebbek és sűrűbbek a bőrön. Ebben az életszakaszban a bőr már megereszkedett, az arcbőr egyre fáradtabbnak látszik. A bőr öregedésében szerepet játszhat a hormonok változása, olyan külső tényezők, mint a dohányzás, napsugarak, szennyezett levegő hatásai. A bőrfeszesség megújítására, a ráncok, striák eltüntetésére ajánlott a bőrgyógyász, kozmetikai szakember által végzett kezelések, amelyek a bőrszövetek mélyére hatnak, és táplálják azt.

Ha Te is szeretnél feszes, ráncok, hegek nélküli arcbőrt, tudj meg többet TECAR kezelésünkről vagy jelentkezz be esztétikai központunkba még ma!