Az egészséges életmód és a változatos táplálkozás fenntartásához az antioxidánsokban gazdag étrend elengedhetetlen. Rengeteg előnnyel bírnak, amelyek szervezetünk megfelelő működéséhez szükségesek. Ha kíváncsi vagy az antioxidánsok szerepére az alakformálásban, olvass tovább!

Mik is pontosan az antioxidánsok?

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek a szervezetünkben végbemenő oxidációs folyamatokat gátolják. Közéjük tartoznak a vitaminok, az ásványi anyagok, az enzimek és karotinoidok. Fő szerepük a testben keletkező szabadgyökök semlegesítése, amelyek kiváltó oka általában olyan külső környezeti hatások, mint a dohányfüst vagy az UV sugarak. 

Az antioxidánsok a szabadgyökök hatástalanításával és megelőzésével csökkentik az oxidációs folyamatok által okozott káros folyamatokat. Nagy szerepet játszanak a sejtfalak és az izmok  védelmében, növelik az ellenálló képességet a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos elváltozások és a cukorbetegség ellen is.

Az antioxidánsok szerepe az alakformálásban

A sportolók és a rendszeresen edzők számára nagyon fontos a megfelelő mennyiségű antioxidáns bevitel, mert ennek hiányában nagyobb a lehetőség az izomgyulladásra, felgyorsul a fizikai kimerültség bekövetkezése, illetve az edzés során könnyebben keletkeznek szabadgyökök a szervezetben. Azonban, az antioxidánsokban gazdag étrend, különösen az E-vitamin és polifenolban dús ételek, segítik az izmok regenerációját, enyhítik az edzés által okozott izomkárosodást. 

Az antioxidánsok közé tartozó C-vitamin növeli a test immunitását és teljesítőképességét, csökkenti a légúti fertőzések és betegségek kialakulásának esélyeit. Hozzájárul a sebgyógyuláshoz, számos hormon és kollagénfehérje képződéséhez, valamint csont és kötőszövetek kialakulásához és növekedéséhez.

Az antioxidánsok növelik a test zsírégető képességét is. A flavonoidok jelentős hatékonysággal bírnak fogyókúra esetén. Ennek hatására nő az anyagcsere által nyugalmi állapotban elégetett kalóriák száma. A flavonoid megtalálható a paradicsomban, a petrezselyemben, az eperben, az almában és még számos gyümölcs, zöldségben. 

Az E-vitamin hozzájárul a sejtfalak jó állapotához, a bőr, az idegek, az izmok a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzéséhez. 

Ezen felül, a gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható antioxidánsok méregtelenítő hatásúak, segítik a máj megfelelő működését és tisztítását, elősegítik a salakanyagok kiürülését a szervezetből. Az ananászban található antioxidánsok csökkentik a narancsbőrt és a gyulladásokat. Számos antioxidáns tartalmú gyümölcs, mint a málna, az áfonya, az eper vagy az alma hozzájárul az emésztéshez, illetve teltségérzést is okoz, így fogyókúra esetén rendkívül ajánlott a fogyasztásuk.

Az egészséges és antioxidánsban gazdag étrenden kívül, a narancsbőr eltávolításához mélytisztítás is szükséges. Ismerje meg WinShape kezeléseinket, vagy jelentkezz be online még ma!