Az alakformálás nemcsak a külső megjelenésed tökéletesíti, hanem hozzájárul a testtartás javításához, energikusabbá válsz tőle, továbbá magabiztosabb leszel, aminek köszönhetően a mentális egészséged és az önmagaddal ápolt kapcsolatodat is fejlesztheted. 

Ha többet szeretnél megtudni arról, hogyan kapcsolódik az alakformálás a mentális egészséghez, ez a bejegyzés számodra is hasznos lehet.

Mit értünk mentális egészség alatt?

A mentális egészség magában foglalja az érzelmi, lélektani és szociális jólétünket. Ennek állapotától függ, hogyan gondolkodunk, érzünk és cselekszünk. Szintén meghatározza, hogy hogyan kezeljük a stresszt, hogyan viszonyulunk kapcsolatainkhoz, hogyan hozunk döntéseket. A lelki egészség minden életszakaszban főbenjáró szerepet játszik, egyaránt gyerekek és felnőttek esetében is. 

A mentális egészség állapotát különböző tényezők befolyásolják, ami miatt változások, problémák léphetnek fel.  Ezek közé tartozik, a rendszertelen étkezés, zsíros, olajos és tápanyagokban szegény ételek fogyasztása, a testmozgás hiánya, illetve a stressz is. Ezenfelül fontos tényező még a hormonok szerepe és a genetika. 

Milyen fizikai hatásai lehetnek a mentális egyensúly felbomlásának?

Függőségek alakulhatnak ki, térhetnek vissza

Ha valakinek lelki problémái vannak, könnyebben szokik rá/vissza a cigarettára, gyakrabban kezd el alkoholt fogyasztani, mert úgy érzi, csak ezek segítenek, nyugtatják meg.

Fáradtság, energiahiány

Az állandó fáradtság is a mentális egészség felborulásának velejárója, hiszen ilyenkor alvászavar alakulhat ki, így az illető nem tudja kipihenni magát az éjszaka, amely nyugtalanságot okoz.

Folyamatos kedvetlenség, rossz közérzet

Gyakran találkozunk ezzel a problémával, ilyenkor az ember egy védekező magatartást vesz fel, és elkönyveli magában, hogy nem tud változtatni az érzésein.  Hétköznapi, kívülről apróságnak tűnő problémák miatt is stresszel vagy idegeskedik.

Elhízás, túlevés

Az ember lelkiállapota sokszor az evésben tükröződik. Sokan, akik pszichés problémákkal küzdenek, a táplálkozást tartják menedéknek. Ezek az emberek rendszertelenül étkeznek, szinte kizárólag édességet, sós és zsíros ételeket fogyasztanak, amelyektől azt várják, hogy jobban érezzék magukat. Ez azonban az elhízáshoz és az egészségtelen életmódhoz vezet.

Hogyan segíthet a testmozgás és az alakformálás a mentális egészségen?

A mentális egészség fenntartásában fontos szerepe van az alakformálásnak. A testmozgás hatására felszabadultabbnak érezhetjük magunkat, ugyanis a sportolás során az endorfin nevű hormon szabadul fel, amely elősegíti a nyugodt alvást, illetve javítja a vérnyomást is, amelynek köszönhetően kipihentebbé válunk. 

Ha rendszeresen végzünk fizikai edzést, szervezetünkből könnyebben kiürülnek a felesleges salakanyagok, ezáltal javul a nyirok-és vérkeringés is, amelynek köszönhetően energikusabbá és produktívabbá válunk.

Önbizalmunk nő, így magabiztosabbak leszünk döntéseink meghozatalában, kapcsolataink alakításában és a munkákban könnyebben tudunk koncentrálni és még jobb teljesítményt nyújtani. 

Az alakformálás hozzájárul az egészséges életmód fenntartásához, így nemcsak fizikailag érjük el a kívánt megjelenést, hanem lelkünk is egy olyan állapotot ér el, amelynek hatásai egész szervezetünkre és testünkre jó hatással vannak.

A lelki problémák feloldásában a testmozgás, súlycsökkentés, alakformálás is nagy szerepet játszik – ebben tudunk mi segíteni! Fordulj hozzánk bizalommal bármilyen, alakformálással kapcsolatos kérdéssel, ismerd meg módszereinket!