Az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás részét képezi a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás. A víz szerepe az alakformálásban különösen fontos, hiszen a sportolás, mozgás után a folyadékigény jóval nagyobb, valamint a víz az anyagcsere és a beépülő tápanyagok folyamatában, illetve a sejtek és izmok felépítésében is részt vesz.

A szervezet vízháztartása

Egy átlagos felnőtt test víztartalma 60-70%, melynek nagy része a sejteken belül található, a fennmaradó rész pedig az erekben és a szövetek között. A víztartalom mennyisége függ a test zsírtartalmától, a kortól és a nemtől: egy csecsemő szervezetének  75%-a áll vízből, míg egy idősebb ember víztartalma csak 50%.

A víz szervezetünk és testünk megfelelő működése érdekében, számtalan formájában elengedhetetlen. A szervezet pontosan szabályozza a test folyadékháztartását összetett idegi és hormonális folyamatokkal. Ha a vízháztartás egyensúlya megbomlik, a test egyes funkcióiban komplikációk léphetnek fel. 

A víz, a testben biztosítja a test hőszabályozását és a vér összetételét, az oldott anyagok szállítását és javítja a vér- és nyirokkeringést. Továbbá oldja, kiválasztja és szállítja a táp – és salakanyagokat.

A hidratálás fontossága

A folyadékbevitel nagymértékben befolyásolja fizikai és szellemi teljesítőképességet. Ha nincs elegendő víz a szervezetben, dehidratáció tünetei léphetnek fel, amelyek közé sorolható a fejfájás, szédülékenység, fáradtság és a koncentrációs képesség csökkenése. 

A test és a szervezet komplikációk nélküli működése érdekében, a napi folyadékveszteségnek és a folyadékbevitelnek egyensúlyban kell lennie. Egy felnőtt átlagos napi vízvesztesége 2,5 liter, melynek nagy részét a vizelettel, illetve az izzadsággal, a légzési párával és a széklettel adja le.

Ezzel szemben az optimális vízbevitel mennyisége is 2,5 liter körül van. Ebből 1,5 liter a folyadékbevitellel, 0,7 liter a vízben gazdag ételek fogyasztásával kerül a szervezetbe, valamint 0,3 liter nyerhető ki a testen belül lejátszodó oxidációs folyamatokból.

A hidratálás szerepe az alakformálásban

A víz a testet felépítő sejtek egyik fő alkotórésze, illetve számtalan biokémiai folyamat kiindulási és végterméke. Hozzájárul az emésztési és felszívódási folyamatokhoz, illetve a méreganyagok kiválasztásában és szállításában is részt vesz.

A víz nagymértékben javítja az immunrendszert, ezáltal kevesebb az esélye a betegségek kialakulásának, energikusabbá és produktívabbá válsz tőle. Növeli a koncentráció- és teljesítőképességet, amelynek köszönhetően motiváltabbá válik a hangulatod. Segíti az anyagcsere-folyamatokat és optimalizálja a test tisztulási folyamatait. 

A víz hatásos a narancsbőr ellen is,  hiszen hidratálja a bőrt, így az kisimultabbá és feszesebbé válik. Teltebbé válnak a finomvonalak és a bőr felszíne egyenletesebb lesz. 

Az ásványvizek fogyasztása hozzájárul a folyadékpótláshoz, illetve a szervezet ásványisó-pótlását is szolgálja. A bennük lévő kálcium, nátrium, magnézium és kálium mellett, a szervezet számára szükséges és könnyen beépíthető nyomelemek, a vas, a jód, a cink és a foszfor is megtalálható az ásványvizekben. 

A napi átlagos vízmennyiség fogyasztása intenzív sportolás vagy hőség esetén 2-3 liter.

A bőr hidratáltságának fenntartásához az otthon is elérhető módszerek mellett időnként fontos alapos, mélytisztító kezelést is igénybe venni – ebben tudunk mi segíteni! Fordulj hozzánk bizalommal, ismerd meg alakformáló, bőrtökéletesítő, lifting kezeléseinket!